Kompressziós aláöltözetek, futó aláöltözetek tisztítása

SEP 28.

A mai aláöltözetek minden időjárásra védelmet nyújtanak. Alsóruházat, rövid- vagy hosszúnadrág, trikó, és még sorolhatnánk, mi mindent készítenek funkcionális anyagból. Ezek speciális szálai megvédenek az időjárás kellemetlenségeitől. Emellett elvezetik az izzadtságot a test felszínéről és meggátolják a kihűlést. Csekélyke súlyuk miatt kifejezetten jók futáshoz. A „hightech” anyagoknak van azonban egy hátránya, mégpedig a szintetikus szálak különösen érzékenyek és a nem megfelelő tisztítás általában a speciális tulajdonságok beszűküléséhez vezethet.

 

 

A megfelelő tisztántartás azonban nem nagy kunszt. Ha odafigyelünk néhány alapszabályra, a kedvenc pólónkat sok-sok kilométeren keresztül használhatjuk. Az új ruhadarabokat az első használat előtt mindig mossuk ki, mert a gyártás során használt és a szálakon lerakódott kémiai segédanyagok allergiás reakciókat vagy kidörzsölődéseket okozhatnak. Az első mosásnál ezek az anyagok viszont maradvány nélkül eltűnnek.

 

Az izzadás intenzitásától függően a felszerelést illik legkésőbb azért három használat után kimosni, a kellemetlen szagok mellett a képződő sókristályok megmaradhatnak a szálak között és egyrészt gátolják az anyag „lélegzését”, másrészt kidörzsölhetik a bőrt is. A műszálak nagyon érzékenyek, se a hőt, se a mosószert nem szeretik. A technikai ruházat legjobban a 30 fokos kímélő mosást bírja, használjunk folyékony kímélő mosószert, öblítőt viszont egyáltalán ne! Az öblítőtől és a hagyományos mosóporokban található folttisztító és fehérítő szerektől az anyag szálai ragadhatnak. Ez pedig gyakran már akár egy mosás után is csökkenti a technikai ruházat funkcióit. Éppen ezért mosás előtt jó ellenőrizni a mosógépet, hogy ne legyen benne korábbról ott maradt mosószer maradék.

 

A túl magas hőmérséklet károsíthatja a szálakat. Nagyon kevés gyártó engedélyez 40 Celsius foknál magasabb mosási hőmérsékletet. Aki teljesen biztosra akar menni, használjon kimondottan technikai anyagokhoz készült mosószert. Léteznek már olyan mosógépek is, melyek kimondottan ezekhez alkalmas programokkal is rendelkeznek, persze nem ez az egyetlen üdvözítő megoldás.

 

Nike running! Minden ami a futáshoz kell! Keresd az OutletSale.hu oldalán!

 

 

Hasznos a ruhákat kifordítva mosni. Egyrészt a szennyeződés nagy része a belső oldalon található, másrészt ezzel óvjuk a versenypólók logózását. A tépőzárakat és a cipzárakat zárjuk mosás előtt, így elkerülhetjük a nem kívánt sérülések megjelenését.

 

Szárítás közben ne tegyük ki ezeket a textileket közvetlen hőhatásnak. A szárítógép, a radiátor és a tűző napsütés sem a megfelelő módszer. Ezekre azonban nincs is szükség, hiszen ezek a lélegző anyagok nagyon gyorsan meg is száradnak. A legjobb egyszerűen kiteregetni, lehetőleg a friss levegőre. A nagy hőhatás miatt természetesen a vasalás sem ajánlott.

 

 

A kompressziós aláöltözetet ajánlott színek szerint válogatva mosni, ahogy minden mást is, különösen abban az esetben, ha nem csak márkás darabokat használunk. Az olcsóbb daraboknál előfordul, hogy a színezőanyagon spórolnak, a sötétebb színek a mosás során megfoghatják a többi szennyest. Az elvárt funkciókra ennek semmi hatása nem lesz, viszont furcsa színű pólókra sajnos számíthatunk

Bármennyire kíméljük is, egy idő után minden darab az élettartama végére ér. Idővel a szálak elkezdenek összeragadni. A lélegző anyagok ekkor már csak részben vagy egyáltalán nem „működnek” megfelelően. A pólók nagyon hamar áthatóan bűzleni kezdenek, a kompressziós darabok elveszítik a feszességüket.

 

Keresd a Saucony méltán népszerű futó ruházatait, aláöltözeteit, az OutletSale.hu oldalán!

 


Hozzászólások:

Van még mit megnézni:

Ajánlatunk
Facebook
Ajánlatunk
©2013 OutletSale™ Blog. Minden jog fenntartva | Adatvédelmi nyilatkozat

Kövess minket a Facebook-on is!